Nieuw: DVD! Machinaal Bekappen met Piet Loof DVD Meer informatie

Positief Clickertrainen met Piet Loof DVD Meer informatie

Gratis eZine Schrijf je in voor mijn Ezine en ontvang het gratis dagboek van Alegra.

Meer informatie

Voornaam
Email

eZine archief

Past je zadel?
Op elk  paard  ligt  een zadel, soms  al jaren. Je zit er  prima  op,  bent  eraan gewend, je zou  eigenlijk  niet  anders  willen, maar  heb  je  je  wel  eens  afgevraagd hoe  je  paard het vindt ? Vindt  hij  het  nog  wel  zo  prettig?  Misschien ben je  zelf  in de  loop  der  jaren  van postuur veranderd, misschien je paard,  misschien reageert  hij  af  en  toe  wat  vreemd, of  zijn er  grotere problemen?
In  het  volgende  artikel  staat  een  checklist, waarvan  je  misschien  wat  punten herkent ....

Deze folder is mede tot stand gekomen door samenwerking met mijn  leraar Denis Teirlynck fysiotherapeut en zadelmaker.

 

   

Om na te gaan of uw zadel voldoet aan de juiste pasvorm voor uw paard hebben Blue Balance
en Country Mill een folder ontwikkeld. Aan de hand van een 10-tal punten uit de checklist
kunt u zelf stap voor stap nagaan of uw zadel voor u en uw paard passend is.


Ons paard is onze beste vriend!
Daarom willen we ook goed voor hem zorgen. Een goed passend zadel dient in deze folder als uitgangspunt. 
 
Herkent u een of meerdere van de volgende verschijnselen bij uw paard:
 
* Gedragsproblemen bij het aansingelen
* Verdikte of opgezwollen huid na het rijden (onder uw zadel)
* Witte haren op de schoft of onder het zadel 
* Kale plekken onder de kussens of aan de achterzijde van het zadel
* Droge plekken onder het zadel na het rijden
* Gekrulde of afgebroken haren
* Ingehouden of onzuivere gangen van uw paard
* Niet kunnen verzamelen van uw paard
* Stijve spieren na het rijden
* Niet willen aanzetten in galop aan één kant
 
Wellicht zijn deze problemen te verhelpen door eens goed naar uw zadel te kijken. 
Aan de hand van deze folder kunt u zelf bekijken of uw huidige zadel nog goed past en paardvriendelijk is.


Stap 1 - Kwaliteitscontrole van uw zadel.

Controleer de volgende onderdelen:

Is de boom niet gebroken of getwist (gedraaid)?  Dit is de eerste controle. Neem hierbij het zadel en houdt het tussen uw armen. Druk het zadel tussen uw armen naar elkaar toe. Eénmaal in de lengterichting en éénmaal in de breedterichting. Wanneer u te veel beweging constateert kan de boom (breedte) of de lepel (lengte) van uw zadel gebroken zijn. 
Plaats het zadel voor u op de grond, met de lepel tegen uw voorbenen. Kijk over de lepel heen naar de kamer. Indien u een ongelijke draaibeweging merkt op de zit, is uw zadel gedraaid en veroorzaakt dus een ongelijke druk op de paardenrug. 
Zijn de kussens niet te hard of onregelmatig zacht? De kussens zijn namelijk de schokbrekers tussen u en uw paard. Zijn de kussens te hard of te bolvormig, dan werken u en uw paard krachtig op elkaar in. Hierdoor kan u of uw paard rugproblemen krijgen.

Na het zadel bekeken te hebben past u het zadel op uw paard. Uw Powerhorse winkel heeft diverse mallen en meetmethodes om de boommaat van uw zadel vast te stellen. Maar aan de hand van deze checklist kunt u zelf een indicatie krijgen. Het passen gebeurt altijd zonder tussenliggend dekje. Let er op dat u het zadel op de juiste positie legt, waarbij de voorboom van het zadel ongeveer 2 vingers achter het schouderblad ligt (zie verder “schoudervrijheid: stap 4”).

Stap 2 - Aansluiten van de kussens.

Kijk of het zadel optisch recht ligt. Voel met uw hand onder het zadel of de kussens goed aansluiten op de rug van uw paard. Sluit het kussen in het midden van het zadel bijvoorbeeld niet aan dan praten we over het zogenaamde “brugvormingseffect”. Het zadel drukt dan onevenredig veel alleen aan de voorkant en aan de achterkant van het zadel. Hierdoor kan na enkele dagen tot weken al ernstige rugklachten ontstaan bij uw paard.
Ook kan het zadel juist alleen in het midden aansluiten en niet aan de voor- en achterzijde. Het zadel rolt dan over de rug en zal een pijnlijke druk geven.  

Stap 3 - Schoftruimte 

Als het zadel op de rug van uw paard ligt moet u minimaal 3-4 vingers voor het aansingelen tussen de kamer van het zadel en de rug van uw paard kunnen steken. Na het aansingelen moet u nog minimaal 2 vingers ruimte overhouden. Anders bestaat de kans dat het zadel op de schoft van uw paard gaat drukken tijdens het rijden.

Stap 4 - Schoudervrijheid

De boom van een goed passend zadel ligt ongeveer 2 vingers achter de schouder om de achterwaartse rotatie van het schouderblad toe te laten (zadel mag niet “knellen”) achter de schouders!). U kunt de ronding van de schouder (kraakbeen) voelen/zien door het voorbeen op
te tillen. De schouder zal dan naar achteren bewegen. 

Stap 5 - Singelpositie

Als uw zadel in de juiste positie ligt kijk dan naar de positie van de singel. Algemeen genomen dient de singel ongeveer een handbreedte achter de elleboog te liggen. De singelstoten moeten
loodrecht naar beneden wijzen en op de natuurlijke singelplaats uitkomen. Is dit niet het geval
dan zal het zadel niet vast liggen en door de beweging van het paard tegen de schouderbladen worden gedrukt (zie stap 4). 

Stap 6 - Ruggengraat vrijheid

Kijk wanneer u het zadel op uw paard heeft gelegd onder het zadel door, zowel aan de voorkant, als aan de achterkant. U kunt hiervoor eventueel ook een zaklampje gebruiken waarmee u door het kussenkanaal van uw zadel heen schijnt. Zo kunt u zien of het zadel nergens de ruggengraat belemmert of zelfs raakt. Algemeen dient de ruimte tussen de kussens 3 tot 4 vingers breed te zijn. 

Stap 7 - Lengte van het zadel

Controleer of uw zadel niet te lang is. De laatste rib van elk paard is makkelijk te voelen aan de zijkant van het paard. Volg deze rib richting de ruggengraat. De druk van de ruiter mag NOOIT na dat punt komen anders kan wervelletsel ontstaan. 

Stap 8 - Positie stijgbeugelriemen

Een andere manier om te beoordelen of uw zadel goed ligt is de controle van de positie van de beugelriemen ten opzichte van het zweetblad. De stijbeugelriemen moeten vanuit het diepste punt van het zadel loodrecht naar beneden hangen. Hangen de beugelriemen naar achteren ten opzichte van het zweetblad dan is waarschijnlijk de boom van uw zadel te krap/te smal voor het paard. U zult tijdens het rijden merken dat u te veel achterover zit. Hangen de beugelriemen
naar voren dan is de boom te breed en heeft u het gevoel voorover te kantelen tijdens het rijden. Hoogstwaarschijnlijk drukt het zadel ook op de schoft in dit geval. 

Stap 9 - Heeft het zadel de juiste pasvorm voor de berijder?

Wanneer u in het zadel zit moet u een handbreedte ruimte hebben achter uw billen tot aan de bovenkant van de lepel. Uw zwaartepunt moet in het middelpunt van het zadel zitten. Heeft u het gevoel voorover te kantelen of juist achterover dan kan dat met de grootte van de zitting te maken hebben (maar natuurlijk ook met een onjuiste ligging van het zadel op uw paard). U moet te allen tijde het gevoel hebben dat u in evenwicht op uw paard zit. Denk vooral niet: “oh dat went wel”. U gaat hierdoor uiteindelijk een onjuiste houding aannemen waardoor u de balans van uw paard kunt verstoren.
Controleer aan de hand van uw zadel of u in evenwicht zit. Ongelijkmatige gebruiksporen kunnen duiden op een verkeerde balans of houding.  
Uw knie mag niet over de wrong van het zweetblad steken, maar ook niet te ver achter de wrong liggen. De knie moet er licht tegenaan kunnen steunen. 

Stap 9 - Heeft het zadel de juiste pasvorm voor de berijder?

Wanneer u in het zadel zit moet u een handbreedte ruimte hebben achter uw billen tot aan de bovenkant van de lepel. Uw zwaartepunt moet in het middelpunt van het zadel zitten. Heeft u het gevoel voorover te kantelen of juist achterover dan kan dat met de grootte van de zitting te maken hebben (maar natuurlijk ook met een onjuiste ligging van het zadel op uw paard).

Stap 10 - Rijtest 

Onderwerp uw zadel na deze inspectie aan een rijtest. Zadel uw paard met het zadel zonder dekjes of (gel) pad. Geef uw paard rustig de gelegenheid om warm te worden voordat u de test begint. Het beste is om iemand aan de kant te laten meekijken naar het gedrag van uw paard.
Let hierbij op dat het vrij kan bewegen en niet reageert op het zadel door zijn oren in de nek te leggen, zijn billen samen te knijpen of andere indicaties die duiden op pijn of overgevoeligheid. Laat het paard alle mogelijke gangen doen en rijdt minimaal zo’n 15 minuten. Kijk daarna of het zadel nog op dezelfde plek ligt als tijdens het opzadelen en herhaal de voorgaande stappen.

Uw knie mag niet over de wrong van het zweetblad steken, maar ook niet te ver achter de wrong liggen. De knie moet er licht tegenaan kunnen steunen. Belangrijk is om tijdens het rijden het zadel losjes aan te singelen, dus niet met volle kracht aan de singelstoten trekken. Als het zadel past, zal het vanzelf op de juiste plek blijven liggen. Bij het afzadelen kan u aan de hand van de zweetplekken zien of u een overdreven druk hebt, een brugvorming, meer druk aan één kant enz… moet te allen tijde het gevoel hebben dat u in evenwicht op uw paard zit. Denk vooral niet: “oh dat went wel”. U gaat hierdoor uiteindelijk een onjuiste houding aannemen waardoor u de balans van uw paard kunt verstoren.
Controleer aan de hand van uw zadel of u in evenwicht zit. Ongelijkmatige gebruiksporen kunnen duiden op een verkeerde balans of houding.