Nieuw: DVD! Machinaal Bekappen met Piet Loof DVD Meer informatie

Positief Clickertrainen met Piet Loof DVD Meer informatie

Gratis eZine Schrijf je in voor mijn Ezine en ontvang het gratis dagboek van Alegra.

Meer informatie

Voornaam
Email

eZine archief

Thermografie in Antwerpen Zoo

Ik was gevraagd naar enkele dieren te kijken.

Kees de Zeeleeuw zat met een probleem. Beeld 2 laat duidelijk zijn dat er in het polsgewricht van de rechterpoot een ontsteking zit. Foto 1 is normaal. Nr. 3 laat zien dat de hand (max) van de trainer waar Kees geleerd heeft zijn neus tegen aan te duwen, de hoogste temperatuur heeft. De gele vlek links is het oog, daarboven het neusgat en de middelste vlek blijkt een fistel in de onderkaak te zijn.

De vraag was of de eerste olifant schade opgelopen had van het jarenlange 'weven',(wat we helaas ook van stalpaarden kennen) Het eerste beeld toont aan dat de olifant onnatuurlijk warme voorbenen laat zien. De rest van het beeld is normaal. De slurf heeft altijd de hoogste temperatuur, zie ook de veel koudere oren. Bij nadere close-up bestudering en interpretatie van de gemaakte beelden bleek de linkerknie van deze olifant zwaarder aangetast dan de rechter.

Beeld 2. Hier is duidelijk dat de mond het warmst is. Hierbij is een mooie opname van de lichaams temperatuur te maken. De rode plek halverwege de slurf is echter niet normaal. Bij nadere beschouwing bleek het om een schuurplek te gaan. De huid op die plaats liet meer warmte door dan normaal

 

Duidelijk is dat de giraffe aan het linkerbeen en in het gewicht ontstekingen heeft, ook de rechterschouder is niet gezond. De close up van de voet laat zien waar het probleem in de hoef zit.

Het voordeel van deze methode is dat je onmiddellijk kunt zien of er een probleem is en waar het dan zit en je deze snel gestresste dieren niet eerst, misschien onnodig, hoeft te verdoven.

 

 

Aan het werk temidden van geinteresseerde dierverzorgers van de grote zoogdieren in de Zoo in Anwerpen