Nieuw: DVD! Machinaal Bekappen met Piet Loof DVD Meer informatie

Positief Clickertrainen met Piet Loof DVD Meer informatie

Gratis eZine Schrijf je in voor mijn Ezine en ontvang het gratis dagboek van Alegra.

Meer informatie

Voornaam
Email

eZine archief

Rechtrichten
Is dat een hype, gewoon in de mode of wordt iets duidelijk??

Tja, het lijkt er wel op. Veel sites op internet gaan  er meer aandacht aanbesteden. Het lastige is dat veel van de info die gegeven wordt nogal verwarrend is en dat ze allemaal gebruik maken van praktisch dezelfde plaatjes, waaruit je dan zou moeten kunnen destilleren dat jouw paard rechts of links gebogen zou zijn.

Ik wil niet meedoen in dit  elkaar nabrauwen  en wil je vanuit een andere uitgangshoek laten zien dat een scheef paard vroeg of laat problemen zal krijgen.

Holistisch?

De hoofdstukken in mijn menu Natuurlijk bekappen, zadelpassen, rechtrichten en thermografie, hebben overal raakvlakken. Als je dat holistisch wilt noemen is dat prima, maar het is eigenlijk zo logisch dat er meer zaken daarbij aan de orde komen.

Allereerst: het is volkomen normaal dat een paard geneigd is zich een bepaalde kant op wat gemakkelijker beweegt, precies zo als wij mensen links of rechtshandig zijn. Met wat gerichte training van de minder sterke hand is dat over het algemeen prima op te lossen en niet iets waar een paard in de problemen door zal raken.

Het wordt al anders als een paard , net als dat er mensen zijn die echt helemaal niks kunnen met hun ‘verkeerde hand’, duidelijk moeite heeft zich soepel te bewegen op een volte naar links of naar rechts en als een strijkplank de bocht uitvliegt of iedere keer weer naar binnenvalt.

Scheve belasting

Natuurlijk is dat het probleem, een paard wat van bovenafgezien een kromming heeft in de lengterichting kan niet anders dan zijn gewicht ongelijk over zijn benen belasten. Zijn voorkeurskant zal door de ongelijke belasting veel zwaarder belast worden met tot het gevolg dat o.a. de ene schouder, borstspier en achterhandbespiering veel meer zal ontwikkelen.

En hier komen we bij het zadel: Door de kromming zal het zadel scheef zakken omdat het daar gelegd wordt door het paard. De ruiter die erop zit gaat ongemerkt scheef zitten omdat dit het beste ‘voelt’

Het gebeurt vaak dat ik aanwijzingen geef aan een ruiter om recht te gaan zitten, die aanvoelt voor iemand als ‘scheef’.

Het is niet alleen zo dat een paard zijn eigen gewicht ongelijk verdeelt maar daar komt dan ook nog eens het scheve gewicht van de ruiter bij. Plus dat er ongemerkt, vooral in een bak of piste bijna altijd op de gemakkelijke hand gereden wordt, omdat het paard onwillig wordt, kan gaan protesteren als het de andere kant moet belasten.

De gevolgen daarvan kunnen met het verstrijken van de tijd groot zijn.

Gevolgen?

Door de scheve belasting, kunnen er rugproblemen ontstaan in de vorm van verschoven wervels, maar ook kreupelheid in de voeten, die soms door veeartsen wordt afgedaan met de term “Klinische hoefkatrol ontsteking” of “Hoefkatrolontsteking syndroom” en naargelang de ernst aangemerkt wordt tot hopeloos, fase 4.

Deze uitslag van een onderzoek wil zeggen , schade of mogelijke schade, in het gebied van het katrol - of straalbeentje. Vergelijkbaar met de term “koliek” oftewel buikpijn, maar waar?

Heel vaak, nog steeds, wordt er dan ‘therapeutisch beslag’ aangeraden, wat heel vaak het begin van het definitieve eind van het paard is. De hielstand zal veranderd worden en de doorbloeding door vermindering van het hoefmechanisme in de voeten neemt af.

Kun je zien of je paard scheef is?

Aanwijzingen in je paard zijn er te over, als je maar weet waar je moet kijken.

Heel vaak, zijn de voorvoeten en soms ook nog de achtervoeten ongelijk. De ene voet staat ‘stijler’ dan de andere. Mensen relateren dat nog heel vaak aan een mogelijk ‘graasvoetje’ wat ontstaan is als veulen. “Ja, heel goed mogelijk, maar wat was de oorzaak daarvan? Was het veulen toen al niet heel scheef? Is er misschien tijdens de bevalling een wervel scheef gedrukt?”

Vaak draagt het paard in gang zijn staart scheef, als je over de kont van naar de schoft kijkt en daarnaast naar de schouderspieren zie je daar bijna altijd bij een scheef paard, een ongelijke dikte van die spieren.

Ga eens achter je paard staan, met je borst tegen de staart. Zoek nu eens de punten van de heupbeenderen, voel je daar verschil? Zit de ene hoger dan de ander? Dichterbij of verder weg?

Meten is weten

Mijn thermografische camera is wat dit betreft het beste en zuiverste stuk gereedschap wat er is.

Alles wat extra belast wordt, zal meer doorbloeding vragen en dus warmer worden.

Ik kan dit verschil in temperatuur in voeten, borst, rug en achterhand, maar ook aan de onderkant van je zadel meten met een precisie van twaalf honderdste graad! ( weet je dat je met je hand niet eerder verschil voelt of het moet minimaal drie graden zijn?)

Wat te doen?

Zie je dus, of voel je, een van deze kenmerken? Laat er iemand naar kijken, iemand die verstand ervan heeft om  je te helpen deze situatie om te keren en die nog veel meer kenmerken zal kennen.

Merk je iets aan je paard, of is het misschien afgekeurd? Is het steeds weer kreupel? Loopt het kort een kant op? Heeft het hoefkatrolontsteking?

Laat me je helpen jouw paard weer op de rit te krijgen. 

Laat nooit de voeten inspuiten, of het naar de slager brengen omdat “men” zegt dat het hopeloos is. Laten we kijken of we met de ‘holistische’ benadering in de vorm zoals ik het bedoel, jouw paard kunnen helpen en in de ergste vorm kunnen redden van de slager.

Het zou echt niet het eerste zijn.

Bel of mail me!