Nieuw: DVD! Machinaal Bekappen met Piet Loof DVD Meer informatie

Positief Clickertrainen met Piet Loof DVD Meer informatie

Gratis eZine Schrijf je in voor mijn Ezine en ontvang het gratis dagboek van Alegra.

Meer informatie

Voornaam
Email

eZine archief

rijden en clickertraining

Elke keer dat je klikt en je paard stopt om zijn beloning te krijgen, doe je een stap vooruit in je training. Heel veel kleine stapjes leiden tot grote zaken. Daarom schrijf ik: "heb vertrouwen in de voortgang. Vergissingen zijn geen slechte dingen die we moeten vermijden. We leren van vergissingen. En clicker training is een op maat gemaakte manier om onze vaardigheden te verbeteren"

Hier zijn een paar begin stapjes om uit te werken hoe je de klikker kunt gebruiken als je je paard rijdt.

1) Haal je voor de geest wat jij mooi vindt.

We hebben allemaal paarden onder de man gezien. Soms denk je, als je naar een combinatie kijkt, "Blegh! Dat ziet er niet goed uit. Onaangenaam, hard voor het paard, hard om te rijden, geen plezier."

Bij een andere combinatie denk je: "Wauw! Dat ziet er zo mooi uit. Het paard lijkt er lol in te hebben, hij geniet er van om gereden te worden. Ze vormen een twee-eenheid. En het paard ziet er zo comfortabel uit. Alsof hij de hele dag door kan gaan zonder moe te worden. Alsof het geen enkele inspanning kost. En de ruiter lijkt er ook van te genieten. Dat wil ik ook! Ik zou willen dat ik zo kon rijden!"

Als je zegt: "Wauw, ik zou willen dat ik zo kon rijden", let eens op of je dan ook jezelf hoort zeggen "maar dat zal me nooit lukken". Of "Mijn paard zal er nooit zo uitzien."

In de clinics die ik overal geef, valt me altijd op hoe prachtig de paarden zijn. Meestal niet de aristocraten van het paardenras - de paarden die gefokt zijn om de superstars van de show wereld te zijn. Nee, de paarden die bij mensen op een landje staan. Dus onder andere de veulens van paardenmelkerijen en paarden die gered van een markt. Vaak zijn het de afdankertjes die van hand tot hand zijn gegaan tot ze eindelijk het geluk hadden hun huidige, blijvende eigenaar te vinden. In eerste instantie waren ze alles behalve mooi, en dan veranderen ze in deze prachtige Wauw! paarden. Tijdens een recente clinic omschreef iemand heel mooi hoe deze paarden er uit zien als ze gereden worden - ze glommen!

Dus bepaal wat in jouw ogen mooi is. De rest komt vanzelf.

Wat jij mooi vindt, hoeft helemaal niet hetzelfde te zijn als wat ik mooi vind. We kunnen hele verschillende ideeen hebben and toch allebei clickertrainen. Maar wat mij aantrekt is het beeld dat bij zal dragen aan de gezondheid van het paard op de lange termijn. Het welzijn van het paard moet altijd op de eerste plaats komen tijdens het rijden. Die overtuiging bepaalt wat ik wel en niet mooi vind in de verschillen rijstijlen.

Stel nu dat je niet zeker weet wat bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van het paard. Het idee klinkt heel goed, maar je hebt geen flauw idee hoe je dat kan bereiken. Ben je dan al meteen vastgelopen? Zeker niet. Het enige wat je dan moet doen is naar je eigen lichaam kijken. En dat leidt ons naar stap 2.

2) : Generale repetitie: oefen op de grond wat je je paard onder de man gaat vragen.

Dat kan je op verschillende manieren doen. Een manier is grondwerk. Als je wil dat je paard jou draagt in een mooie gebalanceerde draf, is het handig te weten of hij mooi gebalanceerd kan draven zonder een ruiter op zijn rug. Het gewicht van de ruiter zal het alleen maar moeilijker maken voor het paard.

Mijn vuistregel is dat ik, als ik rij, mijn paarden niets zal vragen dat ik ze zonder ruiter al goed heb zien doen.  Dat geldt voor lichamelijk en geestelijk kunnen.

Ik doe bijvoorbeeld veel zijgangen in mijn training, dus ik zorg er eerst voor dat mijn paarden dit zonder ruiter beheersen, voordat ik het vraag met mij op de rug. Ook wil ik graag dat paarden hun instinct om eerst weg te rennen en dan pas vragen te stellen onder controle kunnen houden. Dus voor ik er op ga, wil ik mijn paarden aanleren op een andere manier te reageren, en niet weg te springen of er vandoor te gaan. Dus ook al doe ik grondwerk, eigenlijk rijd ik. Rijden is niets anders dan grondwerk waarbij je kan zitten. Goed grondwerk kan er voor zorgen dat het rijden zonder inspanning lijkt te gaan, bijna alsof je helemaal niet aan het trainen bent. Je rijdt zo weg tot het einde van de horizon omdat je voorbereiding zo goed was.

Een manier om het generale repititie proces te beginnen, is een lijst te maken van alle basale dingen die je je paard wilt laten doen onder de man. Dat wordt dus een hele persoonlijke lijst. Welke rijstijl? Op wat voor terrein? In de manege? Buitenritten? Op wat voor paden? Open vlakte of smalle bospaadjes? De antwoorden op deze vragen vormen een lijst van vaardigheden die je je paard moet leren, de basis van je generale repitie.

Een andere manier om een generale repititie te doen, is aan je eigen vaardigheden werken, terwijl je paard lekker staat te slapen in de wei. Wat moet jij leren om een betere ruiter te worden? Je kan aan het mechanische gedeelte werken door je zadel op de bok te leggen en het opnemen van de teugel te oefenen. Je kan zo zelfs aan je houding werken. En t'ai chi, yoga, pilates en dergelijke kunnen zeker je zit verbeteren.

Generale repetities helpen ook om inzicht te krijgen in hoe je wilt dat je paard onder de man zich beweegt, zijn lichaam gebruikt. Denk eens aan eenvoudige figuren, een simpele volte.  Loop zelf een volte en denk aan wat je voelt. Zonder te oordelen. Laat je zelf voelen wat balans (of gebrek aan balans) met je lichaam doet. Voel je ongelijke druk in je gewrichten? Misschien zelfs pijn? Overdrijf wat de volte met je doet. En stel je voor wat het met je paard zou doen. Wat zou hij voelen? Waarschijnlijk vrijwel hetzelfde. Wat zou dat doen met zijn vermogen om op de volte te blijven? Alweer, vrijwel hetzelfde als wat jijzelf ervaart. Ga nu na wat je moet doen met je lichaam om beter in balans te blijven, zodat de ongelijke druk weggaat. En loop zo een volte en voel wat het met je lichaam doet.

Als je dan weer op je paard zit, denk dan terug aan dat proces. Als je paard uit balans raakt, denk dan terug aan wat jij deed met je lichaam om beter in balans te zijn. Pas dat toe op je paard. Wat klik je? Simpel. Zodra je voelt dat je paard je suggesties opvolgt, klik en reinforce hem. Laat hem weten hoe blij je bent dat hij zijn best doet om naar de subtiele veranderingen in jouw lichaam te luisteren zodat hij meer in evenwicht is.


Het is een fantastische manier om onbekend terrein te verkennen. Stap af en loop eerst zelf waar je later wilt gaan op je paard.

Stel dat je dit geoefend hebt. Dan stap je op en rijdt die simpele figuren, maar helaas weet je niet zeker waarom je paard doet wat hij doet. Misschien valt hij over de schouder. Stap af en loop zelf door de bochten, en boots na wat je paard deed. En volg bovenstaand proces om de balans van je paard op de volte te begrijpen.

Begin met zelf over de schouder te vallen. Je voelt dan wat je paard moet doen om te compenseren, en misschien dat je dan een betere oplossing voor hem kan bedenken waardoor hij zijn gewrichten minder zwaar belast. Loop nog een volte, en experimenteer met de verschillende mogelijkheden om je lichaam beter in balans te houden. Gebruik die veranderingen in je eigen lichaam als je weer rijdt, en zie wat er gebeurt. Als hij je suggesties opvolgt, klik en beloon.

In het begin heb je misschien alleen maar vragen en onzekerheden, maar met behulp van deze generale repetities krijg je veel antwoorden, die je samen hebt uitgewerkt. Elke keer dat je paard reageert "ja, dat voelt beter", is een geweldig moment om te klikken.

Generale repetities zijn geweldig, maar rijden is het ware. Dan sta je op het toneel met publiek. Sta je daar eenmaal, dan moet je wel. Je kent je tekst en doet het geweldig, of je hebt niet genoeg gerepeteerd en alles valt in duigen. Vallen doet pijn als je rijdt en dat moet je zien te voorkomen, en dat brengt ons bij stap 3.

3): Voordat je opstapt, bedenk alle redenen waarom je dat beter niet kan doen.

Met andere woorden, wat zijn alle kleine 'stel je eens voor dat....' twijfels die in je hoofd rondvliegeren, die je zelfvertrouwen ondermijnen? Wat zijn de ontbrekende schakels die jou als ruiter minder zeker maken? Vul zoveel mogelijk schakels aan voordat je opstijgt, en stel jezelf dezelfde vraag. Langzaam maar zeker zal je merken dat er steeds minder 'stel je eens voor dat....' twijfels zijn die je plezier vergallen. Uiteindelijk zal je beseffen dat de twijfels die je nog hebt niets meer zijn dan overblijfsels van een geprogrammeerde geest, die je rustig kan negeren. Tijd om te gaan rijden!

Natuurlijk kan het heel goed zijn dat je deze parel van een paard hebt, dat precies weet wat hij moet doen en een super rijpaard is, maar misschien ben je een beginner en voel je je onzeker. Ook dat is een goede plek om te klikkeren. Wanneer ik met mensen werk, en ze de simpele technieken aanleer, doen we dat meestal zonder de paarden erbij. In kleine stapjes.

Dan halen we paarden er bij. Wat een enorme stap is, dus dan beginnen we van voor af aan met de kleine stapjes. Wat wil zeggen dat het paard vaak beloond wordt voor stil staan, terwijl de mens met zijn hand langs het touw strijkt.  En voor veel paarden is dat een belangrijke stap. Slechte ervaringen met het leidtouw heeft veel paarden bang gemaakt voor willekeurig welk contact, dus geklikt worden voor stil staan terwijl de mens langs het touw strijkt is goed voor ze.

Deze methode kan je ook gebruiken wanneer je begint te tijden. Waar moet jij, de ruiter, aan werken? Zodra je je goede rijd-positie hebt, klik je. En als je klikt, stopt je paard om zijn beloning te krijgen. Het is goed om zoveel te stoppen. Als je een onzekere ruiter bent, is het ideaal voor je zelfvertrouwen als je paard na een paar passen stil staat. En je paard zal er helemaal blij mee zijn. De reinforcements komen met grote regelmaat.

Snel achter elkaar reinforcing is een van de drie elementen die bijdragen aan goed trainen. De andere twee zijn duidelijk criterium en goede timing.

Als ik je vraag je paard te clicken en belonen wanneer jij goed rijdt, zou je denken dat ik je aanmoedig je paard voor willekeurig gedrag te clickeren. Werkt dat niet verwarrend voor het paard? Het antwoord is nee. Het paard vindt het leuk, en omdat jij ontspant, zal je merken dat de klik niet alleen in verband staat met een positieve reactie in jou, maar ook met een hele duidelijke reactie in het paard. En de reactie van het paard laat jou weten dat je op de juiste weg bent om je rijkunst te verbeteren.

Via de clicker, ontwikkel je zo je gevoel. Met andere woorden, jij wordt je meer bewust van wat je eigen lichaam doet, wat weer leidt tot een beter begrip van subtiele veranderingen in de balans van je paard. Dit alles tezamen draagt bij tot jouw ontwikkeling als kundig ruiter, de ruiter waar andere mensen van zeggen: "Wauw! Ik zou willen dat ik zo reed. Ze vormen een twee-eenheid. Dat wil ik ook!

Rijden met de clicker vloeit automatisch voort uit goed grondwerk. Als je paard het gebruik van de klikker op de grond begrijpt, dan is de overgang naar gebruik van de klikker tijdens het rijden heel eenvoudig. En als je eenmaal ziet hoeveel mogelijkheden je hebt voor de clicker tijdens het rijden, dan wil je nooit meer anders!

Vertaald met hartelijke toestemming van Alexandra Kurland
theclickercenter.com