Nieuw: DVD! Machinaal Bekappen met Piet Loof DVD Meer informatie

Positief Clickertrainen met Piet Loof DVD Meer informatie

Gratis eZine Schrijf je in voor mijn Ezine en ontvang het gratis dagboek van Alegra.

Meer informatie

Voornaam
Email

eZine archief

Trailerladen

Laden is het gaan in een hoog stalletje. Nou kan dat al problematisch genoeg zijn, (gezien de bezemstelen, zwepen, touwen en ander strafmateriaal wat er soms gebruikt wordt) maar met gewoon goed systematisch trainen is dat goed op te lossen. Het wordt lastiger als het paard het vervelende rijden erna gaat verbinden met in dat hoge stalletje te stappen. Hij zal het niet meer doen.

Mensen vergeten simpelweg dat ongeoefend rijden  voor een paard een afgrijselijke ervaring moet zijn. Er wordt aan alle kanten aan je evenwicht getrokken, het schudt, maakt herrie en je baas is in geen velden of wegen te zien.
Ik heb mijn vader eens in de trailer gezet en ben, zeer rustig, gaan rijden...... een rotondetje, bochie naar links en naar rechts, een putje in de weg, wat van die grastegels naast een bocht..... kortom de goede man kwam er na 10 minuten bleek rond zijn neus weer uit en vertelde dat dat verschrikkelijk is en dat het een godswonder is dat een paard daar meer dan een keer instapt.
Nu kon hij, als mens, nog begrijpen wanneer er afgeremd werd en wat er gebeurt als je door een bocht gaat, een paard snapt daar helemaal niks van.

Het is dus echt geen overdaad om ook het rijden zeer zorgvuldig te trainen, zodat er geen nieuwe situaties, die hij nergens aan kan linken, omdat hij een vorm daarvan al eens eerder heeft meegemaakt, meer voorkomen en hij de kans krijgt om te leren hoe hij het beste gaat staan in een linker en hoe het beste in een rechterbocht, dat hij zijn voeten moet verzetten om zijn evenwicht te bewaren enz. enz. dat die vreselijke herrie geen probleem is enz.enz.

Dus heel korte stukjes, 30 meter ofzo, iemand op de achterkant van de trailer om te zien hoe het gaat, een flauw bochtje nemen en er weer uit. Dat betekent: motor uit, belonen via het kleine deurtje, uitladen en bv. even gras laten eten, net zolang tot het paard op dat flauwe bochtje niet meer reageert en dan bv tijdens dertig meter eens een keer remmen, wat sneller accelereren, alles wat je tegen kunt komen in slo-mo oefenen totdat er geen enkele reactie meer op volgt, daarna wat langer en het tempo iets verhogen.

Hij moet gaan snappen, dat "motor uit" altijd iets prettigs met zich meebrengt en dat hij er daarna uit mag, een tijd mag grazen.
Zodat het hele laden en rijden een bekende ketting van gedrag wordt waarvoor hij bij goed uitvoeren een beloning krijgt. Ook dat is clickertraining!