Nieuw: DVD! Machinaal Bekappen met Piet Loof DVD Meer informatie

Positief Clickertrainen met Piet Loof DVD Meer informatie

Gratis eZine Schrijf je in voor mijn Ezine en ontvang het gratis dagboek van Alegra.

Meer informatie

Voornaam
Email

eZine archief

5 dagen Operant Conditioning Workshop
v=

Dus daar was ik, om nog  beter paarden te leren trainen, een kleine week andere beestjes trainen in midden Zweden, met prachtig weer, volop zon. Een heel onnatuurlijke winter vertelden de mensen die het kunnen weten, want normaal ligt daar nog halve meter sneeuw en nu viel er 's nacht een laagje van een cm en dat dooide overdag weer weg.

Hoe langer ik daar was hoe meer ik echt ontdekte wat een ongelooflijk grote bron van kennis Bob Bailey is. Ik kende hem al als een levende legende op het gebied van animal-behaviour. Genoeg over hem gelezen. Genoeg over hem gehoord.

Hij stond bv.aan het eind van de oorlog als (head of the marine department) mede aan de
wieg van de eerste 'mechanisch' geleide bom die de Amerikanen ontwikkelden, met als geleider 3 duiven die in de kop van zulke bommen een plaats hadden en die
aanwezen waar de bom moest vallen. (het pigeon and pelican project)
Jammer van de duiven, maar ineens een mogelijkheid om
ontzettend veel omliggende schade aan gebouwen en burgers te voorkomen.
Hij leerde dolfijnen om niet alleen 6 mijl uit de kust recht uit de kust te zwemmen en
zeemijnen te detecteren, maar ook om aan te geven om welke mijn het ging, drijvend, zwevend of 30 cm in het zand begraven, maar ook bij terugkomst aan te geven om hoeveel van elke soort ging. Wie meer over Bailey zelf wil weten moet maar even googlen

Wie waren er nog meer? Mensen uit verschillende landen, Spanje, Estland, Zweden, en een groot contigent Nederlandse Politiemensen die politiehonden trainen, voor geur, spoor, explosieven detectie honden, afijn om hun dieren beter en op een andere manier te kunnen trainen als voorbereiding op het werk waar zij ze voor gebruiken. Totaal zo'n kleine 20 mannen en vrouwen.

Geen andere paardentrainers helaas… Waarom? Omdat de paardenwereld misschien nog traditioneler is dan de hondenwereld?Omdat er nog steeds de mythe heerst dat je een paard niet met een voerbeloning uit de hand mag belonen? Omdat ie daar opdringerig van wordt? Omdat het barst van de figuren die de klok hebben horen luiden, maar de klepel in geen velden of wegen weten te vinden? Serieuze clickertraining leidt paarden op tot perfect beleefde dieren, het zou toch vreemd zijn als die, na in lesje 2 geleerd te hebben elkaars ruimte te respecteren, gingen schooien om voedsel. Een opdringerig, schooierig paard krijg je alleen als je denkt dat er bij clickertraining geen regels zijn. Het is absoluut de snelste manier van trainen. Dus ook beleefdheid aanleren is een kwestie van 5 minuten trainen.

Waarom een kip? Een kip is de trainingsmetafoor voor alle dieren.  Een kip heeft als voordeel dat hij supersnel is, pikt voor elk voertje maar 1 keer, hij is gemakkelijk vervangbaar, makkelijk hanteerbaar en als  je fout gedrag aanleert is dat lastig te veranderen. Dus een uitdaging voor elke diertrainer.

Dieren als dolfijnen, honden of paarden zijn gemakkelijker te trainen, ze reageren vegevingsgezinder op de foutjes van de trainer omdat ze meer generaliseren. "oh, je zult zoiets bedoelen zeker?" Natuurlijk is het  wel zo dat hoe beter de vaardigheden van de trainer, hoe sneller ook een paard, enz. leert

 

Je krijgt 2 kippen om mee te werken. Je werkt met trainingsperiodes van ongeveer 20 minuten in sessies van 15 tot 30 seconden, met niet meer in je handen dan een clicker en een bakje voer.  Poppenkast? nee! Kippenkast!

Discriminatie. Het houdt in dat je het gedrag van de kip zo sterk maakt. Door hem bv te leren dat hij maar op 1 van de vier vormen die op tafel liggen mag pikken, hoe ze ook verleid wordt om ipv de driehoek die je als target hebt uitgekozen, op de cirkel, zeshoek of vierkant te pikken., hoe de vormen / kleuren ook verschoven worden, opgetild, op getikt, gekreukeld onder haar bek gehouden worden, of weet ik wat meegedaan worden. Hiervoor heb je perfecte timing en concentratie nodig, want elke pik op de juiste plaats levert de kip een onmiddellijke beloning in de vorm van een brokje op.J e automatismen, ( Mechanical Skills) en focus worden hierdoor enorm getraind. Dit zelfde doe je met 3 kleuren met de andere kip. Als je dit gelukt is ga je de targets veranderen. Waren eerst de driehoek en bv de kleur geel je “hottarget”. Nu mogen ze daar onder geen beding meer op pikken en mag dat alleen nog op bv. het vierkant en op rood. Dus de ontwikkeling, verbetering, van jezelf doe je dmv kleur en vorm discriminatie. Daarna zijn er nog allerlei trainingsspelletjes. Bv. een kip vanaf een paar meter op je uitgestrekte arm leren vliegen, of een kip zo hard mogelijk aan een elastiekje leren trekken. Vooral het laatste is hilarisch. Omdat je een kip echt leert zo hard mogelijk te trekken gaat hij achterover hangen, met zijn vleugels klapperen en glijden zijn pootjes af en toe onderuit op de tafel.

Tussen de periodes zijn theorielessen over het operant conditioneren van Skinner, over de reflexen van Pavlov, genoeg om je praktisch na het avondeten in bed te doen tollen. Mijn huiswerk kwam er wel eens niet van, ik maakte het dan ’s morgens vroeg.

Ben ik beter geworden? Absoluut. Mijn training is er op vooruitgegaan, niet alleen hoe ik zelf paarden train, maar ook de manier van lesgeven is nog veel structureler en professioneler geworden.

Is het dan nog wel leuk voor leerlingen? Het is geweldig. Mensen weten niet wat ze meemaken, want ze zien voor hun ogen hun paard veranderen, hoeven nooit meer te straffen. Werken met een los paard, zonder leidtouw. De band tussen mens en paard wordt onvoorstelbaar veel beter. Het iets aanleren, of dat nu een juiste galop, onder zadel brengen, voetje geven, of met de neus 5 stenen op een rijtje omgooien is, gaat diervriendelijker en sneller dan met welke andere methode dan ook.Waarom? Omdat dit de enige methode is waarbij een paard uit zichzelf GRAAG WIL leren.

Nooit meer: denk erom je doet het, want anders!!!                               http://www.youtube.com/watch?v=RJtf9YxZkNI&feature=related